Pb4L 3 Small

Propere Beken 4 Life - LIVE

Vandaag in de Vlaamse beken....

Dagelijkse update van hoe het ons gidsenteam vergaat onderweg naar het Music For Life domein in Wachtebeke.

Team 320 320 1

Helena Debedts

18/12/2018

In een notendop

* Een 60km lange tocht * dóór beken en rivieren * van ons kantoor in Boom naar MFL Wachtebeke * 3 dagen stappen * in canyon-outfit * met prikkers en vuilniszakken * om alle zwerfvuil te verzamelen * en hopelijk een aardig bedrag over te maken aan Greenpeace * (wat vooraf ging)

Steun het team op BE04 0682 4723 4031 met als mededeling PROPERE BEKEN 4 LIFE. De opbrengst gaat integraal naar MFL-Greenpeace.


Het vertrek

Op dinsdag 18 december maakte ons 8-koppige team zich voor dag en dauw klaar voor een stevige tocht door beken en rivieren. Neopreenpakken, droogpakken, canyonschoenen, doodgewone laarzen en zelfs een visserspak, alles wat hen de komende dagen zo droog mogelijk kan houden, wordt aangedaan of meegenomen.

Om 9u is het dan eindelijk zover. Booms burgemeester Jeroen Baert geeft het startschot met de bemoedigende woorden "ik hoop eigenlijk dat jullie niet teveel vuil vinden" waarop onze 5 mannen en 2 vrouwen de laatste meters afleggen op een droog, vlak en comfortabel voetpad om erna de beek in te duiken.

Om 11u mag ook de volgwagen al vertrekken, de eerste vuilniszakken staan immers al te wachten, en het team was zelfs nog maar pas Boom Park uit...

Ondertussen is de nacht gevallen, staan de tentjes recht ergens in Bornem en hangen de natte kleren aan een boom. Moe maar voldaan, en met nog meer zin in morgen:-) De teller klokt af op €1.310 maar daar kan ongetwijfeld nog héél wat bij.

Dag 2

In het donker de tentjes opzetten langs de Schelde bleek best wel gezellig, opstaan was echter een stevige reality check: vlak boven de waterlijn ligt plastiek, heel veel, en vooral...in heel kleine stukjes. Aan het werk dus weer!

De volgwagen komt de resterende oogst van dag 1 oppikken. Die werd uiteindelijk afgesloten met 25 goed gevulde vuilniszakken, plantenbakken, ijzeren staven, een terrasstoel en een halve badkuip. Wow...of o jee, afhankelijk van hoe je het bekijkt...

De weegschaal van afvalverwerker Remondis/Devocht, waar we al het geruimde afval voor deze gelegenheid kosteloos mochten afleveren (thanks!) gaf al een eerste tussenstand van 250kg aan.

Hoe langer de dag vordert, hoe meer het team onder de indruk geraakt van hoeveel vuil er werkelijk óveral rondslingert. De beken, maar ook de oevers van de grotere rivieren worden stevig onder handen genomen. Een wedstrijdje om in 1 minuut zoveel mogelijk oorstokjes of lolly's te verzamelen, leverde dit hallucinante beeld op.

Met dank aan de Chiro van Zele, kan ons team de komende nacht even terug opwarmen om morgen fris aan het laatste deel van hun tocht te beginnen.

Mflsmall

Dag 3

Het belooft een grijze en natte dag te worden maar ons team gaat onverminderd voort met vuil ruimen langs de Vlaamse beken. De vuilniszakken blijven zich opstapelen, net als de verwondering over de hoeveelheid vuil, het soort vuil, en de mensen die het hebben achtergelaten.

Het team krijgt die middag ook even een onverwachte helpende hand van een fietser genaamd Peter, 'groene Peter' volgens zijn vrienden:-)

Vlak voor ze het Music For Life domein binnenstappen, wordt de laatste 'buit' gewogen: de weegschaal klokt af op een onwaarschijnlijke 600kg vuil die ineens ook €600 in de pot doet belanden want LifeLong Exploring had per kilo vuil €1 veil:-)

Ook tijdens de laatste kilometers bleven de giften binnenlopen en tegen de tijd dat ons team aan de micro stond bij Otto-Jan hadden ze maar liefst €3.500 opgehaald!

Een week na de propere beken actie, met alle late giften nog meegerekend, eindigde de teller op maar liefst €4.004...daarom:


*** EEN HELE WARME DANKJEWEL AAN JULLIE ALLEMAAL VOOR DE VELE STEUN ***

*** 4.004 x BEDANKT!!! ***

Eerder op de blog...

Onze nieuwsbrief