Hero 156 Small

FAQ

Veelgestelde vragen

Regelmatig keren dezelfde vragen terug wanneer reizigers ons om advies vragen. Wij zetten er hier alvast een paar op een rijtje.

De keuze van je reis

 • Wat is het profiel van de X-Adventure deelnemers?

  Onze reizigers vullen hun vakantie graag actief in. Ze dagen zichzelf uit met nieuwe avonturen. Liever genieten in de bergen dan aan het zwembad of het strand liggen. 
  Deelnemers hebben vaak geen of weinig bergsportervaring, maar wel tonnen nieuwsgierigheid om zich nieuwe belevenissen eigen te maken. Het zijn ook sociale mensen die energie krijgen van een groepsgebeuren. Onze reizigers zijn niet vies van een feestje en houden best van gezelligheid en sfeer op reis.

 • Ben ik te oud om met X-Adventure op vakantie te gaan?

  Leeftijd zit tussen de oren. Je bent zo jong als je jezelf voelt en wij verwelkomen iedereen met een avontuurlijke spirit.  Wij stellen geen grenzen, wij verleggen ze. We zien reizigers toestromen van wie de leeftijd gemiddeld ergens schommelt tussen 18 en 40 jaar, maar we begeleiden evengoed sportieve 40-plussers in de canyons. We doen ons uiterste best om jouw profiel aan de perfecte reis te matchen, zodat je een avontuurlijke vakantie beleeft met leeftijdsgenoten en gelijkgestemden.

 • Moet ik supersportief zijn om mee te kunnen ?

  Zeker niet. Meestal volstaat gewoon een avontuurlijke spirit. Fun, actie en spanning staan immers centraal. Voorkennis van bergsport is handig meegenomen maar niet vereist. Een gezonde portie hoogtevrees kan dus absoluut geen kwaad. Kunnen zwemmen (of op zijn minst blijven drijven) is wel een must. Enkel voor het Advanced Canyoning programma en de Expedities is ervaring met canyoning noodzakelijk.

 • Mijn vrienden zijn veel sportiever dan ik, kunnen we wel samen deelnemen?

  Binnen eenzelfde activiteit kan iedereen vaak op zijn/haar eigen niveau genieten: durvers kunnen al snel van iets hoger springen of moeilijkere routes nemen, terwijl anderen uitdagingen aangaan die voor hen al gek genoeg zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je wat minder avontuurlijk bent dan je vrienden. Enkel voor de Advanced Canyoning en de Expedities is voorkennis vereist, zolang je die zelf ook hebt, kan je dus perfect samen op stap.

Het kamp

 • Moet ik deelnemen aan het kampleven en de animatie?

  Natuurlijk niet. De goede organisatie, de professionele Nederlandstalige begeleiders en de scherpe prijzen zijn de voornaamste redenen waarom mensen met ons meegaan. Kampleven en animatieprogramma worden vrijblijvend aangeboden en je kiest zelf of en waaraan je deelneemt, het is immers vakantie, voor iedereen.

 • Wat moet ik zelf meebrengen om te overnachten?

  Dit is afhankelijk van het type verblijf waarvoor je gekozen hebt. Check dus onze pagina met accommodatie en de praktische reisinformatie per programma.

 • Is er een bankautomaat ter plaatse?

  De dichtstbijzijnde bankautomaat is gelegen in Aínsa (ongeveer 10km van het X-kamp in Escalona), een 10-tal minuten rijden met de wagen. Er kan eventueel na een activiteit even worden langsgereden maar neem dus best wel al wat geld mee van thuis uit.

 • Kan ik waardevolle zaken veilig achterlaten in het kamp?

  Er is altijd iemand van het team aanwezig op het kamp, je kan dus met een gerust hart je spullen achterlaten in je tent. Wil je toch iets op een veiligere plaats leggen, dan kan je dit steeds afgeven aan de kampverantwoordelijke. Neem van thuis uit alleen waardevolle voorwerpen mee die je echt nodig hebt, dan is de kans dat je die kwijt speelt op vakantie ook een stuk kleiner.

 • Hoe geraak ik er met mijn eigen wagen?

  De exacte routebeschrijving vind je per programma terug in de praktische informatie over het vervoer. Neem deze zeker door want soms geven we je interessante tips om er sneller te geraken dan je eigen gps doet geloven! Voor Gent - Ordesa reken ongeveer 12u rijden, €55 peages en €130 tankkosten.

 • Met hoeveel personen kan ik in een Adventure Cabin slapen?

  Je kan met 1, 2 of 3 personen in een Adventure Cabin overnachten. Je hebt de keuze uit een kamer met een dubbel bed of een kamer met 2 of 3 enkele bedden. Een bungalow bestaat uit 2 cabins. Je deelt de woonkamer, de badkamer, de keuken en het terras van de bungalow dus met 2 of 3 medereizigers. Een plattegrond van de cabins kan je terugvinden bij Accommodatie

 • Hoe verloopt het eten op kamp?

  Volpension is meestal inbegrepen in je reis. Afhankelijk van je reisprogramma, eet je in het X-kamp of maak je 's avonds een rondrit langs verschillende restaurants. 

  Ontbijt en avondmaal dienen we op in buffetvorm. Daarbij voorzien we standaard ook een vegetarische optie. Ons Belgische keukenteam houdt uiteraard rekening met speciale diëten (glutenvrij, lactosevrij...). De details van je aangepaste dieet geef je door op het moment van reservatie.

  Alle dranken bij je maaltijden zijn inclusief: koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt, wijn en water bij het avondeten.

  DeLuxe reizigers enkele avonden in de week in één van de vele restaurantjes in de streek. De keuze is enorm en gevarieerd: tapas en raciones, grill, pizza, typische Spaanse gerechten... Wijn en/of water aan tafel is meestal inbegrepen.

Activiteiten

 • Is dat allemaal wel veilig? Kan ik de gidsen volledig vertrouwen?

  Uiteraard! Hoe extremer de sporten, hoe strenger ze gereglementeerd zijn. Onze gediplomeerde en ervaren monitoren houden zich dan ook aan de strengste veiligheidsvoorschriften. Je hebt meer kans om je voet te verzwikken tijdens een wandeling dan dat er je tijdens een X-Adventure reis iets overkomt. Naast de kwalificaties die ze extern reeds behaalden, worden alle gidsen ook intern opgeleid en bijgeschoold gedurende het jaar. X-Adventure behaalde ook het 'Approved Safety Practices' veiligheidslabel na een zeer uitgebreide veiligheidsaudit uitgevoerd door BFNO (BeroepsFederatie Natuursport Ondernemingen). Dit is een ondertussen zeer hoog aangeschreven en door de overheid erkend kwaliteitsinstrument.

 • Hoe lang duren de activiteiten?

  Een dagactiviteit begint om 10u en eindigt ongeveer om 17u. Halve dag-activiteiten zijn van 10u tot 13u of van 14u tot 17u

 • Hoe kan ik mijn vrije dagen invullen?

  Kies je voor een reisprogramma met vrije dagen, dan kan je die uiteraard invullen zoals je zelf wil. Een dagje uitrusten kan aan de rivier of in gewoon in het kamp. 

  Je kan er ook op uit trekken in de prachtige omgeving: ter plaatse geven we je de nodige informatie en kaarten mee voor één van de vele prachtige wandelingen. 

  De regio telt heel wat historische dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. Wijnliefhebbers bezorgen we enkele onmisbare adresjes waar je de lekkerste wijnen uit de Somontanostreek kan proeven. 

  Ter plaatse kan je ook de optionele activiteiten van jouw reisprogramma bij reserveren (afhankelijk van beschikbaarheid).

 • Hoe verloopt het eten tijdens een activiteit?

  's Morgens maak je zelf een broodje voor tijdens de picknick. Deze picknick wordt ergens tijdens de activiteit opgegeten, het vier-uurtje houden we tot bij de terugkeer aan de wagen. 

 • Kan ik met een bril of lenzen de canyon in?

  Bril of lenzen vormen geen probleem voor het afdalen van een canyon. Je voorziet best wel een koordje, bij voorkeur met een vlotter, zodat je bril niet kan afvallen of zinken. Neem ook een brillendoos mee die nat mag worden, dan kan je je bril even uitdoen en veilig in je pak opbergen wanneer je springt of een glijbaan neemt.Ook lenzen kan je gerust inhouden in de canyon, het is dan wel aangewezen om een duikbrilletje mee te nemen aangezien je voor sommige passages je ogen liever open houdt. Neem zeker ook een paar reserve-lenzen mee voor het geval je er onderweg toch eentje zou kwijtraken.

 • Hoe verloopt het vervoer ter plaatse?

  Kom je met eigen vervoer dan word je ook verondersteld je eigen wagen te gebruiken voor de verplaatsing van en naar de activiteiten. De gidsen rijden telkens voorop en nemen al het technisch materiaal mee nodig voor de activiteit. Alle wegen zijn goed berijdbaar (asfaltwegen), er wordt aan een aangepast tempo gereden en de ritten duren tussen 15 en 50 minuten. 

Praktisch

 • Waar en wanneer vertrekt de bus?

  De autocar rijdt enkel in juli en augustus: wekelijks vertrekt de bus op vrijdagavond aan station Antwerpen-Berchem (16u30) en station Kortrijk (18u30). Ze keert terug op zondagvoormiddag naar station Kortrijk (9u) en station Antwerpen-Berchem (11u). We brengen je persoonlijk op de hoogte indien er een afwijkende vertrekregeling zou zijn. 

  Alle praktische informatie over jouw busreis (waar vertrekken, parkeerplaats, limiet bagage, pitstops...) vind je terug in de praktische reisinformatie Vervoer.

 • Wat als er geen plaats is op de bus of als de bus niet rijdt?

  Je kan met de wagen komen. In dat geval gebruik je ook je eigen wagen voor de verplaatsingen van en naar de activiteiten. Deze zijn altijd mogelijk met een gewone personenwagen. 

  Heb je een plaats vrij in je wagen of zoek je een plaatsje, laat dan iets weten op onze facebookpagina of contacteer ons. We brengen je graag in contact met andere carpoolers. Jaarlijks komen er heel wat mensen samen gereden richting het avontuur. 

  Kies je voor het vliegtuig, dan zijn de dichtstbijzijnde luchthavens Zaragoza (2u30 rijden), Toulouse (3u rijden) en Barcelona (3u30 rijden). Huur een wagen ter plaatse want de verbindingen met het openbaar vervoer zijn niet goed (in geval van groepsaanvragen kan eventueel een pick-up aan de luchthaven of busstation en vervoer ter plaatse worden voorzien). 

  Opgelet, bekijk zeker de vluchtopties vooraleer je reserveert. Er wordt niet altijd op zaterdag gevlogen (Zaragoza). Contacteer ons indien je een dag vroeger/later wenst aan te komen.

 • Welke verzekering heb ik nodig?

  Alle gidsen zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Het is aan jou om verzekerd te zijn voor persoonlijke ongevallen tijdens de door jou gekozen activiteiten. Bij inschrijving word je dan ook om een geldige bijstandsverzekering gevraagd. Indien je niet voldoende verzekerd bent, kan je steeds de door ons voorgestelde verzekering nemen. Ga dus vooraf na bij jouw verzekeraar of de initiatie in de activiteiten in jouw weekprogramma gedekt is. Opgelet: een annulatieverzekering alleen is dus niet voldoende! Die is nuttig maar niet verplicht.

 • Ik wens mijn reis te annuleren, hoe doe ik dat?

  Je dient zo snel mogelijk X-Adventure hiervan op de hoogte te brengen per telefoon en dit te bevestigen per aangetekende zending. De postdatum van je aangetekende brief geldt als annulatiedatum. Opgelet: niet betalen geldt niet als annulatie! Check onze algemene reisvoorwaarden.

 • Ik annuleer mijn reis, krijg ik het volledige bedrag terug?

  Welk deel van jouw reissom je aan X-Adventure moet betalen, hangt af van het moment waarop je annuleert. Een overzicht van de annuleringskosten vind je in onze algemene reisvoorwaarden

  Na je annulering sturen we je een aangepaste bestelbon. Hierop staat aangeduid welk bedrag je van X-Adventure terugkrijgt of welk bedrag je nog moet betalen. 

  Indien je een annuleringsverzekering hebt, dan kan je de annuleringskosten (of wijzigingskosten) terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij. De reden voor annuleren dient uiteraard wel te voldoen aan de voorwaarden van je verzekeringspolis.

Twijfel je of onze reizen iets voor jou zijn?

Onze nieuwsbrief