Manali Canyon Klein

Nieuwe canyons exploreren in de Himalaya (3/4)

Canyoning in de Himalaya, wat een uitzonderlijk avontuur....

We verblijven nu ruim twee weken in de regio rond Manali waar we volop nieuwe canyons exploreren. Onze methode staat inmiddels helemaal op punt en onze expeditie boekt snel vooruitgang.

Team 320 320 8

Jeroen Schurmans

20/10/2016

Aan de slag...

Als uitvalsbasis kozen we voor een guesthouse in het backpackers dorpje Vashist zo’n 3km boven Manali. Onze kamers hebben een groot terras met een prachtig uitzicht en (belangrijker nog) veel ruimte om al ons materiaal zoals boormachines, ankers, touwen...  te stockeren en te drogen te hangen.

‘s Avond vergaderen we over mogelijke projecten, het nodige materiaal en de gedetailleerde planning van de volgende dag. Het dakterras van het Rasta Café aan de overkant van de straat is onze impromptu vergaderzaal.

Onze eerste dagen waren gevuld met uitgebreide verkenningen. Daarna splitsten we onze groep op in drie ploegen: een equipeer team van vijf personen die een nieuwe canyon probeert te openen, een reddingsploeg van vier personen die continu klaar staat en een zeer uitgebreid protocol volgt om al dan niet een evacuatie of redding vanaf de zijkant van de kloof uit te voeren en een derde team van vier personen die één van de mogelijke nieuwe projecten voor de komende dagen voorbereidt (ingang zoeken, mogelijke uitgangen en nooduitgangen checken en een reddingsprotocol bestuderen). 

Er zijn vier teamleiders zodat we alle teams dagelijks kunnen omgooien. Zo krijgt iedereen de kans om iets nieuws te openen, een project voor te breiden of op rescue te staan. 

Manali Exploratie Klein

Nieuwe canyons openen

Door deze zeer efficiënte manier van werken slaagden we er in om op korte tijd acht nieuwe canyons te openen en drie canyons te heropenen. 

Een canyon openen betekent een koof afdalen waar nog nooit iemand geweest is. De drie canyons die we heropend hebben zijn kloven die acht jaar geleden gevonden en geopend zijn door een Frans canyoning expeditieteam. De enorme hoeveelheid smeltwater die hier ieder voorjaar door de kloven buldert en met zijn kracht bomen en rotsblokken meesleurt, zorgt ervoor dat ieder ankerpunt dat ooit geboord werd volledig is verdwenen. Het heropenen van een canyon die acht jaar geleden werd geëquipeerd betekent hier in essentie dus hetzelfde boor- en exploratiewerk als bij het openen van een nieuwe canyon. Met dat verschil dat je vooraf weet dat het mogelijk is.

Manali Equiperen Klein

Bigger, faster, higher, nicer

Tot hier toe ontdekten we heel uiteenlopende canyons: open canyons ver boven de boomgrens met enorm hoge watervallen, lager gelegen canyons die door een zeer diepe en smalle kloof naar beneden storten, brede canyons met een kleiner verval die erg uitdagend zijn omwille van de fikse hoeveelheid water die er doorstroomt...

De hoogst gelegen canyon die we geopend hebben, start op 4000 meter hoogte tussen met ijs bedekte rotsblokken. Rohtaplanus Nala is meteen ook de koudste canyonstart op ons Himalaya-palmares.

Het record van de langste waterval strandt op dit moment net onder de 100 meter. Een waanzinnig mooie waterval helemaal zoals die hoort te zijn: één krachtige straal die gedurende 100 meter vrij naar beneden valt en dan te pletter slaat op de rotsen met als resultaat een oorverdovend gebulder en een enorme windverplaatsing onderaan de waterval. 

De mooiste canyon die we tot nu toe gevonden hebben is Bhrigu Nala. Enorm diep en smal met meer dan 40 watervallen die elkaar in een zeer snel tempo opvolgen. Over een relatief korte afstand overbrugt deze rivier een hoogteverschil van 800 meter terwijl de kloof bijna constant super smal en diep blijft. De wanden wijken op sommige plaatsen nauwelijks één meter uit elkaar en schieten tot wel 70 meter loodrecht de hoogte in met slechts een handvol mogelijke nooduitgangen onderweg. 

Dit type canyon is relatief uniek in de wereld. Het komt immers maar zelden voor dat een canyon continu zo smal en diep ingesleten blijft gedurende een verval van meer dan 800 meter.

Met nog een kleine week exploraties in het verschiet is één ding alvast zeker: deze regio in de Himalaya verbergt een hoog aantal prachtige canyons. En wat wij ontdekt hebben, is nog maar het topje van de ijsberg.  

Manali Canyon Sprong Klein

Eerder op de blog...

Onze nieuwsbrief